20 de juny 2007

Bombolla Immobiliària (dissertació simplista)

A la llista de correu Internauta l'altre dia es parlava del tema immobiliari i aquesta és la meva opinió.

  • Pugen el tipus d'interès per controlar la inflació .... molt be, però si pugen interessos, automàticament puja el preu del pis que has comprat (el compres a un preu+interessos i si aquests pugen el preu final del pis també). Això no es una inflació "amagada"?

Jo crec que això passa per que ara ja tenen prou gent enganxada.... i com que la construcció ha d'anar de davallada doncs d'altres llocs han de treure els calers.

El meu pare era Paleta i deia que la construcció era el motor de l'economia (també hi ha la industria, l'agricultura... però segur que menys llocs de treball que la contrucció... i el turisme exterior... igual d'altres però no se m'acut)

La construcció dóna feina a paletes, encofradors, guixaires, lampistes, fusters, tendes de mobles, d'electrodomestics, etc.... Si aquests treballadors tenen feina doncs compren cotxes, motos, electrodomèstics, 2nes residencies, viatgen, surten de restaurants i discoteques, etc...
Si aquesta gent no té feina no te peles i no pot consumir tot lo parlat.

Llavors fa uns anys ens "venen la moto" de que els interessos dels bancs són baixos, i que la vivenda puja molt més que aquests interessos i tothom a comprar pisos encara que sigui demanant hipoteques ja que es una clara inversió... es pot arribar a guanyar més d'un 10% entre revalorització menys hipoteca i quin banc et dona un 10%???... cap... doncs a comprar pisos, garatges, parkings i tot el que tingui totxos al voltant.

I ara diuen que s'acaba (algun dia s'ha d'acabar.... clar... tot el que puja baixa) i a qui enganxaran.... doncs a tota la població "normal" que ha comprat un pis per a viure-hi, o que hi ha vist negoci i a petits constructors que han demanat crèdits per a construir... les grans corporacions tenen prou calers com per no enganxar-se els dits... i pel que he llegit ja fa dies que van passant els calers altra cop a la borsa...

I la gent "normal" i els petits constructors quan no puguin pagar vendran a la baixa abans de que s'ho quedi el banc... i si s'ho queda el banc sortirà a subhasta a un preu més baix també... (benefici pels subhasters, que vaja màfia que son...) i si hi ha preus més baixos lo "lògic" serà que també baixin els altres... i si les petites oficines de compra/venda (d'aquí uns anys totes tancades) han de vendre més baix o tancar també vendran més baix.

La putada és la de sempre... qui perd... la gent normal (com a la borsa). :-(

I lo pitjor és que això no passa amb un dvd, o un ordinador, o una tele de plasma, o una moto, o si m'apures un cotxe.... que son bens de consum NO imprescindibles... sinó que passa amb L'HABITATGE, que tindria que ser un DRET de tots els ciutadans.

Imaginem que diríem si el preu d'un kilo de patates fos de 30€... algú ho pagaria??? algú especularia amb el preu dels aliments tant a lo bestia com amb l'habitatge???

Fa uns 15 anys un pis per reformar a Salt valia un 24.000€... (per problemes no em vaig atrevir a comprar-lo :-( ) i ara pot valer uns 180.000€ mínim... si no m'equivoco un 650% més.... a qui li han apujat el sou un 650% en els darrers 15 anys???

Un company meu està pagant gairebé 600€ de lloguer per un piset a Girona!!!

Els que tingueu fills aneu estalviant per que no us els podreu treure de casa. :-)

T'ho juro que quan penso això és per dir "Apaga y vamonos"... :-(

Això és el que penso i puc estar equivocat.... és només una opinió simplista.