27 de març 2008

Irena Sendler ... (La Oscar Schindler Anònima)

La Irena Sendler, també anomenada l'Àngel del Gueto de Varsòvia, va aconseguir salvar la vida a més de 2500 nens, fent veure que tenien tifus (ja que els alemanys tenien por de que aquesta malaltia s'estengués) , i portant-los al gueto on els donava una identitat secreta.

L'any 1943, en assabentar-se la Gestapo de les seves accions, van decidir tancar el gueto i a ella la van portar a la presó de Pawiak on la van torturar brutalment fins hi tot trencat-li les cames i braços, però ella mai va deixar anar ni una paraula i finalment va ser sentenciada a mort.
En el darrer interrogatori un soldat la va deixar fugir, es va poder salvar ja que algú la va afegir a la llista de persones executades i llavors ella va adoptar una identitat falsa.

Actualment té 98 anys i viu a una residència d'avis envoltada de fotografies que els "nens" que va salvar d'una mort gairebé segura li donen en venir a visitar-la.


Aquí et pots descarregar una presentació en Power Point de na Irena Sendler que explica molt millor tots aquests fets (potser el primer .pps útil que he rebut).

3 comentaris:

Toni Dalmau ha dit...

Un personatge molt interessant i realment poc conegut.

Una història tan mereixedora d'una pel·lícula com ho va ser la de l'Oscar Schindler.

Salut!

ev3c ha dit...

Herois anònims que corren pel món... A veure si algun dia li fan la peli com dius Toni... és una història realment emocionant.
Adéu!

Anònim ha dit...

absolutament fascinant la vida d'aquesta dona, que també és la meva heroïna. Celebro molt que es vulgui fer ara una pel·lícula a Hollywood sobre la seva vida durant l'ocupació nazi. Jo també li he dedicat un petit homenatge al meu blog: doniphon.blogspot.com

Doniphon